AJUNTAMENT DE BELLVIS Administracions públiques Bellvís Lleida

Inauguració de l'exposició "Dones rurals, dones de Lleida"

Al vestíbul del Casal Cultural Sebastià Serrano de BellvíS

24/12/2022

El passat dimarts dia 20, l'ajuntament en col.laboració amb l'associació de Dones del Pou de l'Or vam inaugurar una exposició dedicada a les dones rurals. A l'acte hi van assistir la Carme Pujol Boix, dona que surt a l'exposició com representant del nostre municipi, l'alcalde Joan Talarn, el regidor de Cultura, Julià Ortoneda, la regidora de Benestar Social, Maria Farrera i la presidenta de les Dones del Pou de l'Or, M. Teresa Pijuan.

La Carme de 92 anys, una dona molt coneguda i estimada, ha explicat que se sent molt contenta i orgullosa pel fet que l'hàgim escollit. Que tot i no néixer a Bellvis, se sent una bellvisenca més. Ella, que va deixar Barcelona molt jove per venir a viure a la torre Colomet amb el seu marit, va superar les recances dels seus pares i familiars en adaptar-se a una vida amb poques comoditats a les nostres terres, en un entorn patriarcal, fet per homes, col.laborant en les tasques del camp, la casa i la granja.

La mostra posa de relleu les aportacions a la societat de les dones de Ponent nascudes abans de l'any 1940. Dones referents als nostres pobles i comarques com la de la mare del nostre respectat Jaume Suau, representant de Mollerussa i convidat també a l'acte.

Aquesta exposició recull 68 biografies de dones amb l’objectiu de visibilitzar i reivindicar dones del món rural de Lleida que han estat referents per a altres dones i per a les seves comunitats i municipis.

Ha estat possible gràcies a la participació de múltiples ens i associacions, concretament 48, fet que ha enriquit el projecte. Aquestes biografies han estat aportades per 22 associacions de dones, 6 associacions veïnals, 1 associació cultural, 14 ajuntaments, 5 consells comarcals i 1 museu.

Mestres, cupletistes, pageses, metgesses, modistes, poetes, fotògrafes, activistes, ... Totes tenen en comú que han estat dones importants per a les seves comunitats i per a les organitzacions que les han seleccionat.

Es pot visitar tots els matins de 9 a 14h i tardes en horari de biblioteca.