AJUNTAMENT DE BELLVIS Administracions públiques Bellvís Lleida

Informació sobre els microtalls i el tall del 10 de novembre a Bellvís

01/12/2016

L’Ajuntament informa que, després de les darreres incidències a la xarxa elèctrica al municipi, va sol·licitar una reunió urgent amb la distribuïdora Endesa.

Aquesta reunió va tenir lloc divendres passat, 25 de novembre, i hi van assistir el responsable de la xarxa a Lleida i tècnics del servei. Durant la reunió es va comentar, entre altres temes, els dos problemes principals detectats: els habituals microtalls i l'apagada del passat dia 10 de novembre. Les explicacions que ens va donar la companyia i que volem traslladar als veïns i veïnes són els següents:

Microtalls

Pel que fa als microtalls, l'explicació tècnica d'Endesa ve donada pel sistema de protecció de la línia: 
" Quan aquest detecta un contacte de les fases fa un tall de menys d'un segon i reinicialitza a l'instant el corrent (és una sistema de seguretat), pel que poden arribar a ser inapreciables.

" Quan el sistema de protecció detecta que el contacte continua després del segon de reinicialització primer, fa un tall d'uns 30 segons. Aquest tall sí que s'aprecia en l'usuari final.

" Passat aquest temps de reinicialització del microtall, si continua el contacte de fases, es passa a comprovació per avaria i queda tallada la línia.

Les causes d'aquests microtalls en línies aèries, segons Endesa, són principalment la fauna, a raons climàtiques i avaries de la línia.

El tall majoritari degut a la fauna, és degut a que un ocell toca dos fils. Si cau immeditament, es produeix un tall de menys d'1 segon. Si és un ocell més gran, pot ser que quedi "enganxat" més estona i per tant, es provoca un tall d'una mica més de mig minut. Per tant, els microtalls majoritaris, segons la companyia Endesa, són causats a la fauna en les línies aèries.

També es poden donar microtalls per la baixada de tensió provocada per l'arrencada de maquinària amb alt consum elèctric. Aquests no són detectats per Endesa. Si algú es troba en aquesta situació, poden reclamar a Endesa i faran les comprovacions oportunes per mirar de detectar el problema.

Avaria del 10 de novembre

El dia 10 de novembre de 2016 es va produir una incidència en un suport elèctric del camí de Sidamon, a lalçada del número 8, que va deixat sense subministrament el transformador 620 situat al mateix carrer i, com a conseqüència, també va deixar sense subministrament un nombre importants de veïns del poble de Bellvís.

La companyia Endesa ens ha informat que la reparació actual no és definitiva i que donada la feble situació de la distribució elèctrica en anella a Bellvís (típica distribució que es feia antigament), Endesa ha iniciat la redacció d'un projecte que millorarà les possibilitats de distribució en cas d'avaria. Serà una inversió important que permetrà que, en cas de tall elèctric de la fase, es pugui distribuir energia des dun altre transformador de forma que les incidències de tall per als veïns siguin les mínimes. Per tant, Endesa preveu que en breu, abans de sis mesos aproximadament, realitzaran les obres de millora de l'equipament de la estació transformadora i part de la línia de distribució.

Pel que fa a les incidències que shaguessin pogut produir sobre aparells elèctrics, Endesa ens recomana que es facin les reclamacions que es creguin oportunes a través de les respectives companyies dassegurances.

Resumint, hi ha el compromís de la companyia que en breu dividiran l'anella de distribució elèctrica del poble i es podrà distribuir l'electricitat des de dos llocs i s'evitarà en gran mesura l'afectació als usuaris.