AJUNTAMENT DE BELLVIS Administracions públiques Bellvís Lleida

Informe sobre la recollida de residus a Bellvís i a la resta de municipis del Pla d'Urgell

És important continuar millorant el el reciclatge per un municipi més sostenible i abaratir el cost del rebut de la brossa

19/05/2021

Us fem un breu resum de l'informe de residus del Pla d'Urgell perquè conegueu els índex de brossa que generem i el nivell de reciclatge que fem. En aquest darrer informe, com podreu comprovar, hi ha una millora en el reciclatge que fem els veïns i veïnes de Bellvís i els Arcs. És important seguir utilitzant tots els serveis de recollida selectiva i continuar esforçant-nos per millorar aquestes dades perquè si ho fem així, a més d'aconseguir un municipi més sostenible, podem reduir substancialment l’import de la factura del servei de recollida de la brossa, ja que com millor fem la recollida més s'abarateix el cànon que paga el municipi. 

Al Pla d’Urgell l’any 2020 s’han recollit selectivament 4.397 tones de residus (9,7% més que 2019), la qual cosa representa un índex de recollida selectiva BRUTA del 47,66% respecte al total de residus recollits (45,21% el 2019). A Catalunya el 2019 l’índex era del 44,80%, el valor més gran de recollida selectiva aconseguit mai.

Respecte a l’índex de recollida selectiva NETA, és a dir, sense tenir en compte els impropis, s’estima que es va recollir selectivament el 41,11%. A Catalunya el 2019 aquest índex era del 36,40%. L’objectiu per al 2025 marcat per la Unió Europea és assolir el 55% de reciclatge. En cas de no aconseguir-se aquest 55% de recollida selectiva que marca la UE ens sancionaran.

Segons les diferents fraccions recollides, el 2020 les tones han estat les següents:

RESIDUS

Tones

%

% Variació respecte 2019

Envasos lleugers

732

8%

7%

Paper i cartró

650

7%

6%

Vidre

577

6%

40%

Orgànica

1986

22%

5%

Fracció resta

4829

52%

-0,64%

Deixalleria i altres residus

452

5%

10%

TOTAL

9225

100%

4%

 

Desprès d’uns anys on la tendència era generar més residu i reciclar-ne menys. Aquets dos últims anys s’observa que es trenca la tendència i s’aconsegueix reciclar més i millor:

 

 

De totes formes seguim tenint un problema amb els impropis (residus que es posen en el contenidor que no toca). Això ens suposa unes penalitzacions econòmiques.

Pel que fa a l’orgànica, estem just per sobre del llinda d’impropis tot i haver millorat una mica respecte al 2019:

Els principals impropis són els plàstics barrejats, però també el residu tèxtil sanitari (bolquers), paper i cartró i vidre.

La mitjana d’impropis de la fracció envàs ponderada segons els quilos recollits és del 33,52% (36,69% el 2019). La mitjana a Catalunya va ser un valor inferior (26,30%). En aquesta fracció es la que ho estem fent pitjor i on hi ha molt marge de millora. Els principals impropis dels envasos lleugers són els plàstics no envàs, l’orgànica, el vidre i, sovint, la roba.

A la següent taula es mostra les tons de residu de cada fracció recollida a cada municipi, es pot observar que Bellvís i els Arcs està a un nivell de recollida selectiva a la mitjana dels municipis del Pla d’Urgell:

En el següent gràfic es mostra la recollida selectiva bruta de cada municipi per habitant:

Les conclusions de l’informe son les següents:

  • Aquest 2020 hi ha hagut un increment important de la generació de residus (increment 4% respecte any anterior) i la generació per càpita diària se situa als 1,14 quilos. Aquest increment es deu a l’augment de les tones de selectiva.
  • Respecte l’any anterior, la fracció resta o rebuig ha disminuït un 0,64% i la selectiva ha incrementat un 9,7%.
  • S’ha incrementat el percentatge recollit selectivament (47,66%) respecte a l’any anterior (45,21%). Després d’anys en progressiva disminució, des del 2019 aquest valor es va incrementat. S’estima la recollida selectiva neta en el 41,11%.
  • S’han incrementat les tones recollides de totes les fraccions de selectiva. La fracció que més s’ha incrementat ha estat el vidre i dels residus recollits a través de deixalleries i altres (roba i oli de cuina usat i fracció vegetal). Tot i això, la gestió del vidre ha canviat el 2020 i no és comparable a les tones recollides els anys anteriors.
  • El 2020 ha millorat lleugerament la qualitat de la recollida, sobretot dels envasos lleugers.
  • Respecte l’any 2019,s’han incrementat les tones d’altres residus recollits a través de contenidors al carrer, com són les piles (30%), l’oli vegetal (55%) i la roba (4%). S’han reduït les tones recollides de cartró comercial (-46%) degut a la reducció de punts de recollida i potser també de l’activitat comercial i restauració.
  • També s’han incrementat considerablement les tones i el nombre d’usuaris dels serveis de recollida de voluminosos (increment 94% en tones i 69% en serveis), de la deixalleria mòbil (increment 18% en tones i -1,3% en usuaris). Cal considerar que aquests serveis van estar aturats en motiu del confinament. A la deixalleria de Castellnou de Seana, increment del 26% en tones i 13% en usuaris.

Pel que fa a les dades exactes del municipi de Bellvís els últims 11 anys es reflecteix al següent gràfic:

El preu de la tona de rebuig no deixa de pujar cada any i si fem una bona separació dels residus bonifiquen el servei. Animem a tota la gent a seguir utilitzant tots els serveis de recollida selectiva i continuar esforçant-nos per millorar aquestes dades i així aconseguir un municipi més sostenible i que l’import de la factura de les brosses deixi de pujar i fins i tot puguem baixar-lo.