AJUNTAMENT DE BELLVIS Administracions públiques Bellvís Lleida

Presentació del llibre de l’Hort Poètic de Bellvís

Avui, 22 d’octubre, al casal cultural Sebastià Serrano de Bellvís s’ha presentat el llibre de l’Hort Poètic, que compta amb dos poemes inèdits i il·lustracions de Josep Vallverdú

22/10/2023

En la presentació del llibre han donat la benvinguda  l’alcaldessa de Bellvís, Silvia Escalé Farrera, i el regidor de cultura i president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyats per l’anterior regidor de cultura i iniciador de l’Hort Poètic, Julià Ortoneda.

Tot seguit, Jaume Suau, promotor i propietari de l’hort, ha tingut una conversa sobre la relació de Josep Vallverdú amb l’Hort Poètic amb la comissària de l’any Vallverdú, Carme Vidal Huguet.

El grup “Fil Invisible” ha recitat poemes inclosos en la publicació i el “Cor Banaha” ha interpretat dues peces inèdites que el compositor Rafel Moreno ha musicat a partir de poemes de Jaume Suau relacionats amb l’Hort Poètic.

L’acte ha acabat amb una copa de cava i una conversa distesa amb tots els assistents.

El llibre Hort Poètic aplega 41 poemes seleccionats pels propis autors. Alguns d’inèdits i d’altres amb els que es senten identificats. La presentació d’aquest recull segueix l’ordre alfabètic dels cognoms. Els poetes convidats són de distinta procedència: Catalunya, País Valencià, Ses Illes, Madrid, Guadalajara, Bilbao, Múrcia o Alacant. Tots ells formen part d’una diversitat literària present i indistinta a l’idioma utilitzat, perquè la poesia no diferencia la convivència i l’alternança de la llengua quan es tracta d’expressar els propis sentiments.

Aquesta publicació, que surt a la llum coincidint amb la celebració del centenari del nostre escriptor Josep Vallverdú, compta amb les il·lustracions del propi Vallverdú.

Els poetes que hi han participat són: Eduard Batlle, Josep Borrell, Vega Cerezo, Paloma Corrales, Joan Francesc Dalmau, Maria Josep Escrivà, Mónica Gabriel y Galán, Manuela Ipiña, Jordi Jové, Xavier Macià, Àngels Marzo, Anton Not, Jordi Pàmias, Jaume Pont, Carme Romia, Joan Rovira, Josep Maria Sala-Valldaura, Jaume Suau, Josep Vallverdú i Antònia Vicens com a poeta invitada.

L’edició de la publicació ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Bellvís i els Arcs i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Què és l’Hort Poètic?

El dotze d’abril de 2016 va tenir lloc la primera edició de l’Hort Poètic. Pas a pas s’ha anat convertint en una cita anual dins un espai de convivència entre natura i poesia,oberta en recital al públic assistent. L’organització d’aquestes edicions va a càrrec del’Ajuntament de Bellvís i els Arcs i compta amb la col·laboració del Castell del Remei. Els recitals es celebren en un hort que Nati Moncasí i Jaume Suau tenen al terme de Bellvís, al Pla d’Urgell.

Els poetes convidats escullen un poema seu que els és significatiu i un arbre. En una capseta del temps es col·loca el poema i es “planta” conjuntament amb l’arbre triat.

Al llarg d’aquestes set edicions s’han recitat més de 150 poemes i s’han plantat vintarbres d’espècies diferents.