AJUNTAMENT DE BELLVIS Administracions públiques Bellvís Lleida

Obertura del Parc de les Monges

Amb una gran assistència popular i la col·laboració de la Colla Gegantera i les Xocolateres vam inaugurar aquest emblemàtic equipament urbà

18/02/2019

El passat diumenge, 17 de gener, vam inaugurar a Bellvís un esperat equipament urbà: el Parc de les Monges. Amb l'obertura d'aquest nou equipament lúdic, tanquem un procés que ha durat pràcticament tota la legislatura. Es va iniciar amb la consulta popular celebrada l'any 2016 sobre els usos del convent de les Monges que hi havia en aquells moments en aquest espai. 

L'acte es va iniciar amb unes paraules de l'alcalde de Bellvís, Joan Talarn, i el descobriment d'una placa commemorativa en record del Col·legi de la Sagrada Família, que hi havia en aquest espai, i les monges que hi van impartir docència. La placa compta amb un codi QR perquè qualsevol persona a través del seu mòbil pugui conèixer i consultar tota la història del col·legi i de la congregació que el va gestionar.

La placa va ser descoberta pels gegants del poble, Pere de Bellvís i Ermessenda de Montcada, de manera que amb aquest acte es dona inici a les celebracions dels 25 anys de la confecció i bateig d’aquest dos gegants, molt estimats pel poble i que ens han representat en multitud de trobades i actes oficials.

Després de la inauguració es va fer un esmorzar popular amb xocolata desfeta elaborada per les Xocolateres de Bellvís, a qui aprofitem per agrair la col·laboració i la magnífica xocolata que fan. 


Història del Projecte

A l’entorn d’aquest parc, us volem fer dues reflexions importants. Urbanísticament, és una aposta del consistori per descentralitzar els espais lúdics i socials del poble, actualment centralitzats entorn a la plaça Catalunya i el Passeig d’Urgell. De manera que revitalitzem aquesta zona de la població més allunada del centre.

Per un altre costat, la inauguració del parc comporta la finalització del primer procés de participació popular de Bellvís i els Arcs. Ja que des de l’inici, amb la votació popular, i, després, en l’elaboració del projecte, sempre s’ha realitzat de manera participativa. 

El 18 de setembre es va fer la consulta ​que de forma majoritària (dels 562 votants, 518 ho van fer favorablement, 38 en contra ) va optar per enderrocar l’edifici existent, en situació de ruïna, i iniciar un procés de participació popular per fer propostes per a l’espai.

Durant el procés de participació, es van rebre moltes propostes parcials, sobre aspectes concret que havia de tenir l’espai, i una desena de projectes complerts, de veïns i veïnes que proposaven  una visió global de la zona. Amb les idees sobre la taula, es van fer reunions amb els proposants per arribar a consensos, tot i que la majoria coincidien en molts detalls de les diferents propostes. Un cop consensuat, es va demanar als tècnics del Consell Comarcal la redacció d’un avantprojecte inicial, que també es va presentar públicament. Tot segui, es van incorporar algunes aportacions indicades pels veïns en la presentació de l’avantprojecte. Finalment, els tècnics van tancar el projecte definitiu que es va realitzar en dues fases:  una primera d’urbanització, l’any 2017, i una segona de col·locació dels sòls, instal·lacions i mobiliari urbà, 2018. La construcció de l'espai ha comptat amb la col·laboració econòmica de la Diputació de Lleida a través del Pla d'Inversions Locals. 

Un agraïment a tots i totes les que heu col·laborat en el projecte de la plaça. És una plaça que em fet entre tots perquè sigui la plaça de tots.

Ara, a gaudir-la!!!!!