El 21 de juliol de 1936 es va crear a Barcelona el Comitè de Milícies Antifeixistes de Catalunya amb l’objectiu d’organitzar totes les columnes de milicians que marxaven a Aragó, on es va establir el front més immediat de Catalunya. Les columnes catalanes van repartir-se entre les tres províncies aragoneses, des del Pirineu fins a les comarques de Terol, aglutinant en elles milers de catalans.

A nivell polític el poder real a Catalunya el van començar ostentant els anarquistes de la CNT-FAI, tot i que poc a poc la Generalitat va recuperar les seves competències. En canvi, a partir dels Fets de Maig de 1937 el poder de la Generalitat va acabar supeditat al govern central de la República.

Per la seva banda, les columnes de milicians catalans van continuar lluitant a Aragó però ja incorporades i militaritzades en unitats al nou Exèrcit Popular de la República. En canvi, es van haver de retirar fins als rius Segre i Ebre, on es va establir el nou front després de l’ofensiva franquista iniciada el 9 de març de 1938, que va aïllar Catalunya de la resta del territori republicà.

CASTELLANO

El 21 de julio de 1936 se creó en Barcelona el Comité de Milicias Antifascistas de Cataluña con el objetivo de organizar todas las columnas de milicianos que marchaban hacia Aragón, donde se estableció el frente más inmediato de Cataluña. Las columnas catalanas se repartieron entre las tres provincias aragonesas, desde el Pirineo hasta las comarcas de Teruel, aglutinando en ellas miles de catalanes.

A nivel político el poder real en Cataluña lo comenzaron ostentando los anarquistas de la CNT-FAI, aunque poco a poco la Generalitat recuperó sus competencias. En cambio, a partir de los Sucesos de Mayo de 1937 el poder de la Generalitat acabó supeditado al gobierno central de la República.

Por su parte, las columnas de milicianos catalanes continuaron luchando en Aragón pero ya incorporados y militarizadas en unidades del nuevo Ejército Popular de la República. En cambio, se tuvieron que retirar hasta los ríos Segre y Ebro, donde se estableció el nuevo frente después de la ofensiva franquista iniciada el 9 de marzo de 1938, que aisló Cataluña del resto del territorio republicano.

 

ENGLISH

On July 21th, 1936, the Central Committee of Antifascist Militias of Catalonia was created in Barcelona with the objective of organizing all the columns of militiamen marching towards Aragon, where the most immediate front of Catalonia was established. The Catalan columns were distributed among the three Aragonese provinces, from the Pyrenees to the regions of Teruel, bringing together thousands of Catalans.

At a political level, the real power in Catalonia was started by the anarchists of the CNT-FAI, although little by little the Generalitat regained its powers. However, from the Events of May of 1937, the power of the Generalitat ended subordinated to the central government of the Republic.

On the other hand, the columns of Catalan militiamen continued fighting in Aragon but already incorporated and militarized in units of the new Popular Army of the Republic. This new army on Aragón instead, they had to withdraw to the rivers Segre and Ebro, where the new front was established after the Francoist offensive started on March 9, 1938, which isolated Catalonia from the rest of the Republican territory.